Biografie
Fernando Alonso Biography

Fernando Alonso
Fernando Alonso's obsessie met het winnen van een verdiend derde wereldkampioenschap zag hem terugkeren naar om te proberen succes te vinden sinds 2015. Na een overstap naar Renault-motoren bond de koppeling echter niet goed en trok Alonso zich terug in 2018.
De Spanjaard zal naar beneden gaan als een van de sporten . Maar als hij niet terugkeert naar de sport en met pensioen gaat zonder een derde titel, dan zal er een vreemd gevoel zijn dat zijn carrière niet is vervuld. Alonso heeft die derde wereldtitel nodig en verdient deze om zijn nalatenschap te bevestigen.
In een generatie van enkele van de grootste rijders die de sport ooit heeft gezien, zoals , en , Alonso staat boven hen allemaal.
Zijn vasthoudendheid, vastberadenheid, race ambacht, om te winnen en, uiteraard, zijn snelheid gecombineerd om hem de felste coureur op de grid te maken, en de beste in de wereld.

Fernando Alonso bestuurt de Minardi PS01 in 2001
Alonso kreeg zijn eerste smaak van racen als een jong kind toen zijn vader een skelter voor zijn zus bouwde. Ze kreeg het niet onder de knie, maar dat deed hij zeker.
Drie opeenvolgende karting kampioenschappen in het midden van de 1990 leidde hem naar de Nissan Euro-Open-serie in 1999, waar hij kampioen werd.
Na een jaar in Formula 3000, callde en een 19-jarige Alonso racete in de Formule 1 . Het is moeilijk om indruk te maken op het langzaamste team van de sport, maar de toenmalige tiener scheen en hij verdiende een overstap naar in , als testrijder.
Alonso tekende bij het uitgangspunt dat hij goed zou racen en hij werkte naar behoren samen dat jaar. Renault had een snelle auto, maar het zou geen race hebben kunnen winnen, zoals in Hongarije dat seizoen, als het niet door een genie was gereden.

Fernando Alonso bestuurt de Renault R25 tijdens de Maleisische Grand Prix van 2005 F1 GP
Alonso sloeg de toen vijfvoudig kampioen op weg naar zijn eerste overwinning.
De Spanjaard was duidelijk een wereldkampioen in de maak, en na twee sterke seizoenen in 2003 en , hij realiseerde zijn droom het volgende jaar.
Schumachers dominantie op was voorbij en Alonso was de voorhoede van het nieuwe tijdperk van de sport. In zijn Renault won hij zeven races in de loop van het seizoen, terwijl hij door zijn meedogenloze consistentie nog acht andere podiumplaatsen oppikte. Hij voerde Kimi Raikkonen voorbij .
Het jaar erop keerde Schumacher terug naar zijn beste vorm. en hij en Alonso vochten om de kampioenschap. De briljante start van het seizoen van de Spanjaard, waarin hij zes keer won in de eerste negen races, plaatste hem perfect en hoewel Schumacher dicht bij de glorie kwam, pakte Alonso zijn tweede wereldtitel op rij.

Fernando Alonso McLaren MP4-22 (2007)
Renault's wurggreep over de grotere teams van de sport was het onwaarschijnlijk dat het lang zou duren, en zo bewees het Alonso toen het verhuisde naar McLaren in .
Hij was een partnerschap aangegaan door rookie Lewis Hamilton, en het paar kwam, zoals bekend, niet overeen. Alonso vond dat het team beloften had gebroken, waardoor hij gegarandeerd de nummer één was en een voorkeursbehandeling zou krijgen.
Naarmate het seizoen vorderde, werd het gedrag van Alonso nors. In Hongarije blokkeerde hij Hamilton van het instellen van een zinvolle rondetijd in de kwalificatie. Als gevolg hiervan kreeg hij zelf een penalty.
Op de achtergrond werden McLaren betrapt met geheime Ferrari-documenten. Er wordt gezegd dat Alonso getuigde tegen zijn eigen team in de rechtszaal, wat resulteerde in een wereldrecord van $ 100m. Het was veilig om te zeggen dat hij het team niet lang zou volhouden.

2008 Renault RS28 gereden door Fernando Alonso die won in Singapore
Nadat zowel hij als Hamilton net de titel van Raikkonen hadden verloren, verhuisde Alonso terug naar Renault. De Franse outfit was echter een schaduw van zijn vroegere zelf.
In een auto die vecht voor de onderkant van de punten, raakte Alonso een paarse plek. Geluk leek hem te helpen winnen in Singapore, na zijn teamgenoot, , botste tegen een muur.
Later bleek dat dit met opzet was gedaan en door het team was georganiseerd. Hij ontkende helemaal geen kennis te hebben.
Zijn overwinning in Japan was echter oprecht en briljant gedreven. Om zijn fijne seizoen te benadrukken, sloot Piquet het jaar af met 19 punten terwijl Alonso 61 punten scoorde die 2008 F1 seizoen.

Fernando Alonso Ferrari F150 Brazilië (2011)
Het was duidelijk dat hij op de juiste zet wachtte, maar bood geen opwindende kansen. Een tweede jaar aangekondigd met Renault bracht slechts 26-punten. Het was duidelijk dat het tijd was om een team te vinden dat hem een racewinnende auto kon bezorgen.
Stap in Ferrari. Het Italiaanse team had het opgegeven met Raikkonen en tekende Alonso voor een vijfjarige deal. Hij won zijn eerste race in Bahrein en liep voorop in een van de besten in jaren.
Verdere overwinningen in Duitsland, Italië, Singapore en Korea brachten hem op de rand van het wereldkampioenschap in Abu Dhabi. Maar een slechte strategische call door het team verloor zijn cruciale reden dat hij het niet goed kon maken. Sebastian Vettel griste de titel, maar in werkelijkheid was het hem begaafd.

Kimi Raikkonen, Fernando Alonso en Michael Schumacher (zijn laatste podium) 2012 Sevilla European GP
De jonge Duitser wandelde toen naar zijn tweede titel in , maar Alonso en Ferrari hebben een veel beter gevecht geleverd .
Wint in Maleisië, Valencia en Duitsland zetten hem halverwege een sterke positie, maar Ferrari kon zijn auto niet zo goed ontwikkelen als Red Bull.
Vettel kwam sterk terug en pakte de voorsprong van Alonso in door een reeks races te winnen.
In de laatste race eindigde Alonso als tweede. Vettel, die in de openingsronde crashte, herstelde zich om als zesde te eindigen en won de titel, gewoon.
De duizelingwekkende uitvoering van Alonso in de loop van dat seizoen leverde hem veel bewonderaars op, nadat zijn reputatie een serieuze hit trof in 2007.
Maar Ferrari slaagde er niet in om hun star driver een capabele auto te geven in beide or . Frustratie greep Alonso en hij besloot dat hij er genoeg van had.

Fernando Alonso, McLaren MCL32 Honda.Verenigde Staten van Amerika 2017
McLaren, ondersteund door nieuwe motorleverancier Honda, om hem terug te brengen en "maak af wat we begonnen."
Alonso en McLaren hadden hun rug tegen de muur na vreselijke campagnes in 2015 en 2016. Maar dat is precies hoe ze het leuk vinden, omdat ze hoopten de twijfelaars ongelijk te bewijzen en opnieuw samen zouden gaan winnen. Het avontuur met de Honda power unit was een duidelijke ramp.
Zelfs Ron Dennis moest het toneel ruimen en seizoenen 2015, 2016 en 2017 waren een nachtmerrie. In die seizoenen stopte Alonso 21 keer, had 10 power unit-storingen en scoorde geen enkel podium. Zijn beste resultaten waren drie 5e plaatsen.
Alonso kon zijn frustratie niet aan en schreeuwde soms op de radio over de slechte motorprestaties. Om zijn hoofd in een betere stemming te brengen, nam hij zelfs deel aan de Indianapolis 500 en toonde de Amerikaan een voorproefje van zijn race-vaardigheden door de leiding te nemen in de race. Ironisch genoeg moest hij zich terugtrekken met een motorstoring. De motor die ze gebruikten was van Honda.

Abu Dhabi GP 2018. Lewis Hamilton en Fernando Alonso tijdens zijn laatste race
Aan het einde van het 2017-seizoen kwam het nieuws dat Mclaren hun Honda-krachtbronnen zou schakelen met de Renault-krachtbron van Toro Rosso voor het 2018-seizoen.
In de eerste race van 2018 in Melbourne eindigde Alonso 5th en kon het houden Red Bull bestuurder Max Verstappen achter hem voor 20 ronden. Nadat hij de finish was gepasseerd, was hij erg blij dat hij opnieuw kon vechten met een andere coureur op het circuit en deelde zijn opluchting op de radio met zijn team.
Tijdens de zomervakantie van 2018 Alonso kondigde aan dat hij geen Formule 1 zou racen in 2019. Hij houdt nog steeds van F1 racen, maar zijn ambitie is om de beste coureur ter wereld te worden door allerlei raceformules te winnen.
In 2019 nam hij deel aan een post-racetest voor McLaren in Bahrein. Het team verklaarde echter dat hij niet zou deelnemen aan andere sessies tijdens 2019. Alonso wordt momenteel vermeld als McLaren-ambassadeur.
Alonso maakte in 2021 zijn comeback met de nieuw genoemde Alpine F1 team. Dit team is eigenlijk het Renault-team met een nieuwe naam en management. Het doel is om in 2021 regelmatig op het podium te staan.
Podiumfinish en solide runs bij zijn terugkeer in de Formule 1

Fernando Alonso, Alpine F1, 3e positie, met zijn trofee tijdens de Qatar GP op het Losail International Circuit op zondag 21 november 2021 in Losail, Qatar. (Foto door Steven Tee / LAT Images)
Fernando Alonso keerde voor het seizoen 1 terug naar de Formule 2021, nadat hij aan het einde van de campagne van 2018 'met pensioen ging', toen hij voor McLaren reed. Hij keerde terug met Alpine, het omgedoopt Renault-team, waarmee hij de Formule 2005-wereldkampioenschappen van 2006 en 1 won.
Na een aantal goede, maar niet erg consistente races in het begin van het jaar, kwam Alonso in een mooie groef en produceerde goede resultaten vanaf het midden van het jaar tot het einde.
Hij behaalde zelfs een podium bij de Grand Prix van Qatar 2021, de eerste sinds de Hongaarse Grand Prix van 2014, toen hij voor Ferrari reed.
Hij werd 10e in het WDC met 81 punten, voor zijn teamgenoot Esteban Ocon. Beiden eindigden op 11 punten in de kwalificatie, terwijl Alonso in 12 van de 22 races als voorsprong eindigde.
Keer terug naar de voorste rij in F1 2022
De campagne van 2022 begon ruwweg voor Alonso, waarbij de tweevoudig kampioen eenmaal scoorde in de eerste vijf races.

Fernando Alonso, Aston Martin AMR22
Hij scoorde echter punten in vier opeenvolgende races en herwon wat van zijn vorm. In de Grand Prix van Canada van 2022 startte Alonso een F1 voor het eerst sinds de GP van Duitsland in 2012 op de eerste rij racete, maar hij eindigde niet verder dan de negende plaats.
Aan het einde van de eerste helft van 2022 F1 seizoen gingen er geruchten dat Alonso een nieuw contract zou tekenen bij Alpine. De Spanjaard werd echter op 1 augustus 2022 aangekondigd als vervanger van Sebastian Vettel bij Aston Martin vanaf 2023 (op basis van een meerjarige deal).
In de Grand Prix van Singapore van 2022 begon Alonso aan de 350e Formule 1-race van zijn carrière en werd hij de coureur met de meeste starts ooit. Hij bond ook Kimi Raikkonen voor de meeste races in de geschiedenis van de Formule 1, met 353.
Alonso eindigde het seizoen 2022, zijn laatste jaar bij Alpine, op de negende plaats in het WDC met 81 punten, 11 punten achter de telling van zijn teamgenoot Ocon.
De Spanjaard eindigde in 2022 drie keer op de vijfde plaats (Silverstone, Spa-Francorchamps en Interlagos).
Briljante start met Aston Martin in 2023 F1 seizoen
Testgegevens voor het seizoen gaven aan dat Aston Martin een enorme sprong voorwaarts had gemaakt met hun nieuwe AMR23-auto.

Portret, Media, Bahrein International Circuit, GP2301a, F1, GP, Bahrein
Fernando Alonso, Aston Martin F1 Team, wordt geïnterviewd na de kwalificatie.
Gegeven Lance Stroll miste de test vanwege blessures opgelopen door een klein fietsongeval, Alonso was absoluut de belangrijkste troef van het team voor de eerste race van het jaar en de Spanjaard stelde niet teleur.
Alonso behaalde het 99e podium van zijn F1 carrière en zijn eerste sinds 2021 bij zijn debuut voor Aston Martin. Hij reed een geweldige race om de derde plaats in het evenement te behalen, nadat hij zich als vijfde had gekwalificeerd.
Met een leeftijd van 41 jaar, zeven maanden en vijf dagen is de Spaanse kampioen nu de 19e oudste coureur die op het podium eindigde.
In termen van tijd tussen het eerste en laatste podium staat Alonso nu tweede op de lijst met 19 jaar, 11 maanden en 10 dagen tussen zijn eerste (bij de Maleisische GP van 2003) en zijn meest recente podium. Michael Schumacher heeft dat record (20 jaar en meer dan drie maanden tussen zijn eerste en laatste podium).

Jeddah Corniche Circuit, F1, GP, Saoedi-Arabië
Fernando Alonso, Aston Martin AMR23.
Alonso heeft nu 14 seizoenen met minimaal één podiumplaats, wat hem de derde plaats oplevert in F1 geschiedenis, achter Michael Schumacher en Sir Lewis Hamilton (ieder 16) en gelijk met Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel.
Bovendien staat Alonso, na met vijf verschillende constructeurs op het podium te hebben gestaan (Renault, McLaren, Ferrari, Alpine en Aston Martin), nu tweede op die lijst, op gelijke hoogte met Rubens Barrichello en Riccardo Patrese en één minder dan de records van Sir Stirling Moss en John Surtees. .
In de tweede race van 2023, de Grand Prix van Saoedi-Arabië, startte Alonso op de eerste startrij en eindigde als derde achter nog eens 1-2 voor Red Bull.
Het podium was de 100e in de kampioenschapswinnende carrière van de Spanjaard. Aanvankelijk was Alonso gedegradeerd naar de vierde plaats vanwege een vermeende overtreding terwijl hij een straf van vijf keer uitzat in de pits. De penalty werd echter na de GP geëlimineerd.

Fernando Alonso, Aston Martin AMR23 tijdens de Miami GP op het Miami International Autodrome)
Met zijn 100ste F1 podium in 357 starts, Alonso werd de zesde coureur in F1 geschiedenis om 100 podiumplaatsen in de serie te bereiken. Hij behaalde ook zijn tweede podiumplaats in zijn eerste twee races voor Aston Martin.
Het 101e podium van Alonso's carrière kwam snel, met zijn derde opeenvolgende Top-3 om de campagne van 2023 te starten. Alonso werd derde in de Australische Grand Prix van 2023 om zijn podiumstreak met Aston Martin te behouden.
Het was de eerste keer dat Alonso een F1 seizoen met drie opeenvolgende podiumplaatsen sinds 2006, toen hij zijn tweede WDC won met Renault.
Tijdens de Grand Prix van Miami in 2023 eindigde Alonso voor de vierde keer in vijf races als derde. F1 seizoen. Het podium was de 102e van de tweevoudig kampioen in zijn Formule 1-carrière.
Alonso eindigde als tweede in de Grand Prix van Monaco van 2023 na een gemiste kans Pole Positie met een kleine marge. De tweede plaats was Alonso's beste resultaat in een Formule 1-race sinds de Hongaarse Grand Prix van 2014.
De Spanjaard miste een podium tijdens zijn thuisrace, nadat hij slechts zevende was geëindigd in Barcelona, maar Aston Martin en de tweevoudig kampioen stuiterden terug en bereikten het podium in Canada, met opnieuw een tweede plaats.
Na een reeks van vier races zonder podiumplaatsen halverwege het seizoen keerde de Spanjaard terug naar het podium met een tweede plaats in de Nederlandse Grand Prix van 2023. Aston Martin kwam echter in een moeilijke periode terecht om het seizoen af te sluiten, hoewel de auto tot leven kwam in de Grand Prix van Sao Paulo en Alonso erin slaagde een schitterende P3-finish te behalen na een groot gevecht met de auto van Sergio Pérez. Red Bull.
Alonso eindigde het seizoen op de vierde plaats in het WDC nadat hij het hele seizoen goed gebruik had gemaakt van de auto van Aston Martin. Gedurende de eerste seizoenshelft beschikte Aston Martin over de op één na beste auto, voordat McLaren die plek leek in te nemen voor de tweede seizoenshelft.
Toch was het een solide seizoen voor Alonso en een goed voorbeeld van zijn WK-capaciteiten.
Strijd in 2024 F1 seizoen
Alonso en Aston Martin presteerden in 2023 niet op het niveau van 2024. Het team deed een stap terug en Alonso kon in 70 slechts 2024 punten behalen. F1 campagne.
Alonso's beste resultaat van het seizoen behaalde hij tijdens de tweede race van het jaar, de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2024, waar hij als vijfde eindigde.
De Spanjaard kon die prestatie niet herhalen gedurende het seizoen, maar scoorde wel punten in 14 van de 24 races in het seizoen, terwijl zijn teamgenoot, Lance Stroll, sloot het jaar af met 24 punten.
Officiële Fernando Alonso website: https://www.fernandoalonso.com/
Laatste Reacties